WETMUST - Ολοκληρωμένο και Πολλαπλού Επιπέδου Σύστημα Παρακολούθησης Υγροτόπων με τη Ρήση Καινοτόμων Τεχνολογιών

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι υγρότοποι αποτελούν τα μεταβατικά, δυναμικά οικοσυστήματα μεγάλης σπουδαιότητας, που απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ειδικά στις πυκνά κατοικημένες περιοχές των χώρων του ARCHIMED. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αναπτυχθεί, να αξιολογηθεί και να εφαρμοστεί ένα καινοτόμο σχέδιο ελέγχου πολύ-αναλύσεων για τους υγρότοπους διεθνούς σπουδαιότητας, η οποία θα συμβάλλει προς τη συντήρηση και τη βέλτιστη διαχείρισή τους. Η συλλογή δεδομένων θα βασιστεί στην ολοκληρωμένη δορυφορική απεικόνιση, στα περιβαλλοντικά δίκτυα αισθητήρων παρακολούθησης, στα ρομποτικά τηλεκατευθυνόμενα εναέρια οχήματα και στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών. Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν την υποδομή και το πρωτόκολλο παρακολούθησης, τους χωρο-χρονικούς δείκτες, και μια βάση ιστού γεω-δεδομένων, όπου αναμένονται για να αυξήσουν τη γνώση και το επίπεδο προστασίας των υγροτόπων. Η δικτύωση και το διεθνές επίπεδο συνεργασίας θα έχουν άμεσα οφέλη για τις διαχειριστικές αρχές υγροτόπων.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αναπτυχθεί και να αξιολογηθεί ένα καινοτόμο σύστημα ελέγχου πολύ-ανάλυσης για τους υγρότοπους διεθνούς σπουδαιότητας. Τρία επίπεδα ελέγχου θα ολοκληρωθούν: δορυφορική τηλεπισκόπηση μεγάλης κλίμακας, σύνολο εικόνων χαμηλού ύψους από ένα τηλεκατευθυνόμενο εναέριο όχημα (UAV), και μετρήσεις πεδίων με τη χρήση περιβαλλοντικών αισθητήρων ελέγχου και τηλεμετρικών δικτύων. Μετά από την ανάπτυξη, οι επισκέψεις πεδίων θα απαιτούνται ακόμα, αλλά η συχνότητά τους θα ελαχιστοποιηθεί. Το σύστημα ελέγχου θα απαρτίζεται από μια βάση γεω-δεδομένων που θα περιέχει όλα τα συλλεχθέντα στοιχεία, ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) με τους κατάλληλους αλγόριθμους για τη σύντηξη δεδομένων και επεξεργασίας, και ένα διασυνδετικό ιστό όπου θα επιτραπεί η διάχυση πληροφοριών, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των διαχειριστικών αρχών από διαφορετικές περιοχές και χώρες.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
• Αυξημένες πληροφορίες για την παρακολούθηση υγροτόπων μέσω των πιο αξιόπιστων χώρο-χρονικών και βιοφυσικών δεικτών.
• Αυξημένο επίπεδο προστασίας και διαχείρισης μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρακολούθησης.
• Υποστήριξη στο σχεδιασμό της περιβαλλοντικής πολιτικής. • Πρόσβαση και διάχυση της καινοτόμου τεχνολογίας μέσω της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

ΑΜΕΣΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
• Διοικητικές αρχές υγροτόπων των συμμετεχόντων χωρών.
• Τοπικές κοινότητες.
• Γραφείο Ramsar για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σπουδαιότητας.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν την οργάνωση του διεθνούς μηχανισμού συνεργασίας, τον καθορισμό του πρωτοκόλλου παρακολούθησης των υγροτόπων, την ανάπτυξη της υποδομής παρακολούθησης, τη συλλογή δεδομένων και την επεξεργασία, την κατάρτιση των τελικών χρηστών, και τη διάχυση των αποτελεσμάτων και της αποκτημένης γνώσης.

ΠΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πακέτα
εργασιών
No

Τίτλοι πακέτων εργασιών

WP1 Διοίκηση έργου και Επιστημονικός Συντονισμός.
Δόμηση της επιτροπής διοίκησης του έργου (PMC) και της επιστημονικής επιτροπής του έργου (PSC) για τον συντονισμό των διοικητικών και επιστημονικών αποφάσεων του έργου.
WP2 Οργάνωση συμμετεχόντων συνεργατών.
Δράσεις για την διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσεων, δεδομένων. Επίσης, για τη διευκόλυνση της διοίκησης, συντονισμού και διαχείρισης των εταίρων του έργου και των πακέτων εργασιών.
WP3 Ανάπτυξη των πρωτοκόλλων παρακολούθησης.
Προσδιορισμός των ελεγχόμενων παραμέτρων, της μεθοδολογίας και της αναλογίας της επιτήρησης του χώρου και των χρονικών διαστάσεων.
WP4 Συλλογή δεδομένων
Προκαταρκτικές ενέργειες, σχεδιασμού βάσεων γεω-δεδομένων και συλλογής δεδομένων από διάφορα επίπεδα: δορυφορικές απεικονίσεις, τηλεκατευθυνόμενα αέρια οχήματα, συλλογή δεδομένων των πεδίων.
WP5 Δόμηση ενός ολοκληρωμένου πολύ-επίπεδου σχεδίου παρακολούθησης.
Ανάλυση δεδομένων και ενσωμάτωση των δεδομένων από διάφορα επίπεδα σε υπολογισμό περιβαλλοντικών δεικτών. Δόμηση του μοντέλου και κατευθυντήριες γραμμές για το σχέδιο παρακολούθησης.
WP6 Διάχυση γνώσης και ευαισθητοποίηση του κοινού.
WP7 Διοίκηση έργου / Οικονομική παρακολούθηση

 

ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ομαδάρχης)
  2. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  3. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  4. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  5. Πανεπιστήμιο Basilicata Ιταλίας
  6. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Οι επιλεγμένες περιοχές μελέτης είναι οι ακόλουθοι υγρότοποι:

(ι) Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη (Ελλάδα),

(ii) Κόλπος Καλλονής (Ελλάδα),

(iii) Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου (Ελλάδα) και

(iv) Λίμνες Monticchio (Ιταλία).

 

NEW TOTAL BUDGET:  1.238,451 €

Official Website: http://www.wetmust.archimed.gr/